Mitä on Sointupuu?
Sointupuu on lapsiperheiden musiikkipalvelu, joka koostuu yli 100 erilaisesta laululeikkivideosta. Videoilla ohjaa koulutetut musiikkikasvattajat yhdessä vanhempien ja lasten kanssa. Näitä helppoja laululeikkejä voi tehdä yhdessä vauvan tai isomman lapsen kanssa. Lauluina on niin perinteisiä kuin uusiakin suomalaisia lastenlauluja ja loruja.
Laululeikit esitetään videoina, joita voit katsoa kännykän, tabletin, tietokoneen tai minkä tahansa laitteen kautta kuten mitä tahansa videota. Liikkeiden ideoinnissa on käytetty apuna sekä muskariopettajien että fysioterapeutin osaamista. Laululeikit ovat muutaman minuutin pituisia. Valikoima on monipuolinen ja erilaisia laululeikkejä löytyy pienille vauvoille yli 40, isommille (istuville) vauvoille yli 30 ja leikki-ikäisille noin 1-5-vuotiaille yli 50.
Sointupuun perustaja on kolmen lapsen äiti Maija Hänninen, joka keskimmäisen lapsen ollessa vauva sai idean nettimuskarista tehdessään laululeikkejä kotona lasten kanssa. Siitä syntyi ajatus, että muskarin sisältöjä voisi tuottaa opetusvideoiksi. Yhteydenotto varhaisiän musiikkikasvatuksen ammattilaisiin kannatti ja yhdessä heidän kanssaan syntyi Sointupuun sisällöt. Lasten fysioterapeuttia konsultoimme myös ja saimme tärkeitä vinkkejä siitä, mitkä liikkeet tukevat eri ikäisten lasten motorista kehitystä. Sointupuun videoilla ohjaavat ja esiintyvät musiikkipedagogit Jenni Paaso ja Kira-Mia Tuisku yhdessä äitien kanssa.
Sointupuun arvoja ovat uteliaisuus, oppiminen, hetkestä nauttiminen ja yhdessäolo. Tavoitteemme on, että vanhemmat viettäisivät merkityksellistä aikaa lastensa kanssa. Sointupuun leikkihetkiä toteuttamalla tuet lapsen kehitystä – samalla kun nautitte yhdessä olosta. Laulut tukevat lapsen kognitiivista kehitystä ja musiikillisia valmiuksia. Liikkeet taas tukevat lapsen motorista kehitystä.
Varhaisella vuorovaikutuksella ja kokemuksilla on iso merkitys lapsen kehityksen kannalta. Varhaislapsuuden kokemukset luovat pohjaa tulevalle oppimiselle, kehitykselle ja hyvinvoinnille. Me Sointupuulla haluamme tukea perhettäsi lapsen tärkeissä vaiheissa. Toivomme, että otatte musiikkileikit osaksi arkeanne ja lapsenne kasvua!
Sointupuu on helmikuussa 2020 avattu palvelu, jota kehitämme jatkuvasti. Iloksemme saimme Mannerheimin Lastensuojeluliiton asiakkaaksemme keväällä 2020. Saamamme asiakaspalaute on ollut todella positiivista.
Henkilöt Sointupuun takana
Maija Hänninen / Sointupuun perustaja
Sointupuun perustaja ja omistaja, kolmen lapsen äiti, kauppatieteiden maisteri
Idea musiikkileikkien koostamisesta videoille syntyi, kun keskimmäinen lapseni oli vauva. Kävimme perinteisessä muskarissa, mutta teimme myös kotona erilaisia laululeikkejä. Lapset rakastivat niitä ja ideoimme uusia leikkejä yhdessä. Opiskelin yliopistossa laajana sivuaineena psykologiaa ja soitin pienenä musiikkiopistossa selloa. Musiikki osana kasvatusta ja lapsen kasvua on minulle sydäntä lähellä. Lasten innostus liikkumiseen sekä lasten motorisen kehityksen tukeminen on minulle tärkeää. On ollut mahtavaa ideoida Sointupuun sisältöjä yhdessä kokeneiden musiikkipedagogien kanssa. Mottoni Sointupuussa on: ”Hetket, kun nauretaan yhdessä, ovat parhaita muistoja”.
Jenni Paaso / Sointupuun opettaja ja sisällöntuottaja
Musiikkipedagogi AMK, varhaisiän musiikinopettaja
Jenni toimii päätoimisena varhaisiän musiikinopettajana. Hän on opettanut musiikkileikkikouluryhmiä jo monen vuoden ajan. Hän myös keikkailee työnsä puolesta lasten ja perheiden tilaisuuksissa.
Jennille on tärkeää olla innostava opettaja ja saada sen myötä kontakti lapseen. ”Hellyttävää on, kun kuulee olevansa lapselle esikuva ja muskarileikkejä jatketaan kotona pehmolelujen kanssa.”
Kira-Mia Tuisku / Sointupuun opettaja ja sisällöntuottaja
Sosionomi (YAMK), kirkon nuorisotyönohjaaja ja varhaiskasvatuksen opettaja, opintoja varhaisiän musiikkikasvatuksesta
Kira-Mia työskentelee varhaiskasvatuksen opettajana ja on mukana Helsingin kaupungin Musakärry-toiminnassa, jossa myös kouluttaa musiikkikasvatusta muille kasvattajille. Hän on ohjannut useita vuosia musiikkileikkikouluryhmiä 0-6-vuotiaille lapsille.
Työssään varhaiskasvattajana Kira-Mia käyttää musiikkia päivittäin erilaisissa toimintatilanteissa. ”Minulle tärkeitä asioita musiikkikasvatuksessa ovat vuorovaikutus, musiikin ilon kokeminen sekä lapsen osallisuus. Musiikki koskettaa kaikkia ja jokainen voi siihen osallistua omalla tavallaan.”